onze rijke geschiedenis

Onze fanfare uit Westrode, een klein gehucht in het noorden van de fusiegemeente Meise-Wolvertem, ontstond in het jaar 1906 uit de plaatselijke zangvereniging « De Eendracht ».

De toenmalige koster werd de eerste leraar notenleer en Désiré Van Nieuwenhuysen de eerste dirigent.
De wekelijkse herhalingen vonden toen plaats in de herbergen (indertijd 22 in Westrode) en elke maand verhuisde men naar een andere locatie.

Daar kwam gelukkig verandering in toen eind 1965 werd begonnen met de bouw van een eigen feestzaal, onze huidige feestzaal "De Eendracht" in de Jan Hammeneckerstraat 33.

Begin van de jaren 80 werd er ingezet op het aantrekken van de plaatselijke jeugd, zo werd er gestart met eigen muziekonderricht, een Oberbayern-orkest,  een echte drumband en een majorettengroep, met Arthur Cnapelinckx als dirigent en muzikaal leider. 

Sinds 1989 stond deze fanfare onder de leiding van dirigent Walter Van De Venne. Onder zijn muzikale leiding ging het muzikale niveau aanzienlijk omhoog. Getuige hiervan zijn de fraaie resultaten op de provinciale en nationale muziekwedstrijden in de jaren 1997 (provinciaal kampioen) en in 1998 (vice-kampioen van België in tweede afdeling). Het hoogtepunt werd bereikt in 2000, wanneer de fanfare nationaal kampioen werd in de eerste afdeling.

Het percussie-ensemble, dat eveneens onder de leiding stond van Walter Van De Venne scheerde in die jaren eveneens hoge toppen en mocht zich tot de beste in België rekenen : getuige hiervan de nationale kampioenstitel in Superieure afdeling, behaald in 4 november 2001 in Tessenderlo en deelname aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 2005.

Na Walter Van de Venne werd de dirigeerstok overgenomen door Davy Bonnaerens in 2007, een jonge beloftevolle dirigent uit Berlare, bij Dendermonde. Onder impuls van Davy werd resoluut ingezet op de jeugd. Daarvoor werd elke jaar in de lente een themaconcert gebracht met vlotte toegankelijke muziek waar ook de jongere muziekliefhebber zijn gading in kon vinden. Thema’s voor dit lente concert waren o.a. Viva Brass-il, The Wild West, A Muscial Night, ...

Johan Maes kwam aan het muzikale roer in 2011 en blijft de ingeslagen weg volgen : die van kwaliteitsvolle fanfaremuziek waar jong en oud zich kan door aangesproken voelen. Getuige hiervan de goed resultaten op provinciale muziektornooien van Vlamo en de bijzonder gesmaakte Winterconcerten in GS De Muze van Meise.   
In 2020  moest onze vereniging afscheid nemen met Johan die overleed na lange ziekten dit op veel te jonge leeftijd.  Veel mooie momenten hebben we met hem meegemaakt, vele dromen hadden we samen nog graag waar gemaakt.

In het najaar van 2020 nam Bart Leys het dirigentenstokje over.   Je vindt meer info over Bart in het hoofdstukje bij de voorstelling van ons Fanfare-orkest.

En hoewel de fanfaremuziek hoe langer hoe meer uit het straatbeeld dreigt te verdwijnen om een plaats te veroveren in de concertzalen, toch probeert het fanfare-orkest De Eendracht uit Westrode zoveel mogelijk deel te nemen aan het bruisende sociale leven in de gemeente Meise-Wolvertem en daarbuiten.

 Ze is een graag geziene gast voor het opluisteren van de avondmarkt, beiaardfeesten, lindefeesten en herdenkingsplechtigheden.